Szabadnak lenni

 2010.10.03. 16:33

Szabadnak es teljes embernek lenni nem is olyan könnyü, mint azt az ember gondolná.

Mit is jelent az, szabadnak lenni? Hogy azt tehetem amit csak akarok? Azt gondolok amit csak akarok? Odamegyek ahová akarok? Mindez inkább csak önfejüség és akarás. Az igazi szabadság valami nagyon más. II. János Pál szavaival: "az igazi szabadság a helyes utat választani". A szabadság az a képességünk, hogy el tudjuk dönteni mi a jó, és mi a rossz. (Persze, a sztoikusok erre azt mondhatnák, hogy ez ám nagyon szubjektív, és ami nekem jó, az másnak nem biztos...de fogadjuk most el, hogy van egy morális értékrend, ami minden teremtett ember szívével harmóniában van és az emberkék ehhez próbálnak igazodni.)

Másfelöl elöszeretettel kötödük/kötjük magunkat másokhoz annak reményében, hogy majd vele az életünk szebb, könnyebb, boldogabb, egyszerübb, vidámabb, stb. lesz. Talán mert azt várjuk el a másiktól, hogy ö hozza meg a döntéseket. Könnyebb hozzá igazodni, mint egyedül, magamnak megkeresni a jó-rossz közti különbséget. Nem biztos, hogy ez így müködik. Idövel, azt hiszem, kiderül, hogy az ember képességei végesek, és igen, követ el hibákat. A szabadság egy kapcsolatban - legyen az baráti, szerelmi, szülöi - nem a saját vágyaim kielégítése, a saját hibáim kiküszöbölése, hanem a másik javának keresése.

Megtanulni magam magam(nak) lenni, megelégedni azzal, ami nekem adatott, elfogadni Isten feltétlen szeretetét és azt elégnek tudni nem könnyü. Sziklás és könnyekkel áztatott út ez, itt-ott a vidámság és béke virágocskáival szegélyezve. Nehéz elszakadnom régi, megszokott önmagamtól. De a jutalom: a szabad, bátor és békés szív reménye némi eröt ad ehhez. Sikerül-e? Bízom benne.

Címkék: változás avemaria

A bejegyzés trackback címe:

https://talicska.blog.hu/api/trackback/id/tr162341821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laposfej 2010.10.05. 16:59:32

kísértetiesen hasonlóképpen gondolkodom mostanában én is ... nem elsősorban másokban keresni, ami hiányzik ... hanem bévül rálelni.
a hosszú egyedüllétek alatt igazán jókat lehet monologizálni és tanulni magunkról.

akulina 2010.10.05. 19:01:22

Nekem konnyebb elkepzelnem a szabadsagot, ha belegondolok az ellenkezojebe (fogsag, rabsag) es meg milyen szokapcsolatokban hasznaljak ezt a szot.
"Szia, nincs kedved beulni velem egy kavera?" Erre a lehetseges valasz: "Bocsi, nem vagyok szabad, parkapcsolatban elek."
"Jovo hetre szabadsagot vettem ki, nem kell vegre azt az unalmas munkat csinalnom par napig! Azt csinalhatom, amit akarok!"
"Anyu, miert nem szabad a konnektorba nyulni?" "Mert megdogolsz kisfiam" :D:D:D
Stb., stb...
Ha bortonben vagy, nem vagy szabad (ez szinten ketertelmu:). Ha kiengednek, akkor szabadulsz. Ha vki megszokik, szabadlabon van.
A szabadsag szimboluma a feher galamb, aki atrepul akar egy egesz kontinenst. Tegye fel a kezet az, aki soha nem kepzelte el, milyen jo lenne, ha tudna repulni..
süti beállítások módosítása